Speelfestivals

Geschiedenis
In vakanties is het voor kinderen, die niet of nauwelijks met vakantie gaan soms een moeilijke tijd. Gaan jouw vriendjes op vakantie naar de camping of een vliegvakantie naar de zon, blijf jij alle vakanties thuis. Als je na de vakantie weer naar school komt heb je weinig te vertellen, omdat er geen geld was om leuke dingen te ondernemen. Dit was in 2018 de reden voor de Speeltuincentrale om samen met WIJ Groningen het initiatief te nemen in de zomervakantie kinderactiviteiten in speeltuinen aan te bieden. Eerst alleen in de zomervakantie, maar sinds 2021 in alle vakanties (op de kerstvakantie na).

Gelukkig zijn de Speeltuincentrale en WIJ Groningen vandaag de dag niet meer de enige partijen die activiteiten aanbieden. Hiermee is er voor kinderen, die niet of nauwelijks op vakantie gaan, in de zomer, maar ook in de kleine vakanties in verschillende wijken een mooi programma.


Algemeen
Sinds 2018 organiseert de Speeltuincentrale zogenoemde Speelfestivals. De Speelfestivals vinden plaats de speeltuinen van onze BSV’s en hebben een breed scala aan activiteiten voor kinderen tussen de 6-12 jaar. Het programma van elk Speelfestival wordt zo veel mogelijk samen met de BSV en met vrijwilligers uit de wijk bedacht en uitgevoerd.


Vrijwilligers
Wij als speeltuincentrale vinden het belangrijk dat buurtbewoners meedenken over de inhoud van het programma, zij weten tenslotte wat er in de wijk leeft en waar kinderen behoefte aan hebben. Ook bij de organisatie en uitvoering kunnen vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Wil je als wijkbewoner helpen bij het bedenken, organiseren en uitvoeren van de Speelfestival, laat het ons dan vooral weten: info@speeltuinengroningen.nl.

Speelambassadeur
Op de Speelfestivals is er ook ruimte voor jongeren tussen de 14 en 25 jaar om te helpen bij de begeleiding van de kinderactiviteiten. Deze zogenoemde Speelambassadeurs zijn het bruggetje tussen de wereld van de kinderen en de volwassenen. Een leerzame ervaring, waarin jongeren ook leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten en ervaring op kunnen doen met het vrijwilligerswerk. We zijn voor elke vakantie op zoek naar Speelambassadeurs.