Buurt- en Speeltuinverenigingen contactgegevens

Overzicht BSV’s

Verspreid over de stad telt Groningen een groot aantal mooie Buurt- en Speeltuinverenigingen. Prachtig gelegen plekken om lekker en gezond buiten te spelen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Achttien van de Groninger speeltuinen, inclusief accommodatie, vallen onder Speeltuincentrale Groningen. Stuk voor stuk veilige en aantrekkelijke speeltuinen, ze liggen vaak op onverwacht mooie plekjes in de stad. De speeltuinen zijn vrij toegankelijk en worden gerund door honderden vrijwilligers. Ontdek de speeltuin bij u in de buurt of bezoek een speeltuin in een andere wijk.

Let op: voor vragen over het huren van een zaal en de activiteiten die deze week bij de BSV’s op de agenda staan verwijzen we je door naar onderstaande lijst.

BSV de Apenkooi (Vinkhuizen-Zuid)

De grote speeltuin van de Apenkooi ligt in een met bomen omringt terrein in de wijk Vinkhuizen. Hier kunnen de kinderen naar hartenlust veilig spelen: met zand en water, klimmen en schommelen en tafeltennissen. In de accommodatie organiseren vrijwilligers verschillende activiteiten voor jong en oud.

De kinderactiviteiten worden uitgevoerd in samenwerking met het jeugdteam van WIJ-Vinkhuizen. Het is een bruisend kindercentrum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Vrijwilligers, stagiaires en professionals zorgen gezamenlijk voor een activiteitenprogramma waarbij kinderen kunnen spelen, leren, creativiteit ontwikkelen en lol maken.

BSV de Apenkooi
Zilverlaan 4
9743 RK Groningen
06 25359956 (bereikbaar tussen 09:00 – 18:00)
info@bsv-vinkhuizen.nl
https://www.bsv-apenkooi.nl/
https://www.facebook.com/deapenkooivinkhuizen
https://www.instagram.com/speeltuinapenkooi/


Kinderboerderij de Beestenborg

Kinderboerderij en speeltuin de Beestenborg  is gelegen tussen de wijken Ulgersmaborg en Oosterhoogebrug. Het is een van de grootste kinderboerderijen van de stad en is alle 7 dagen van de week geopend! Je vindt er een grote variëteit aan dieren zoals: geiten, schapen, ezels, pony’s, varkens, runderen, konijnen, pauwen, kippen, eenden en volièrevogels.

In 2014 en 2015 is de speeltuin uitgebreid en heeft deze nieuwe speeltoestellen gekregen zoals een kabelbaan en een familieschommel. Onze speeltuin is goedgekeurd door de speeltuinbende en dus ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

Kinderboerderij De Beestenborg
Akeleiweg 69
9731  JC  Groningen
050 542 36 92
info@debeestenborg.nl
http://m.debeestenborg.webnode.nl/
https://www.facebook.com/beestenborg


BSV Corpus den Hoorn

In De Semmelstee, de accommodatie van Buurt- en Speeltuinvereniging Corpus den Hoorn, worden allerhande activiteiten door en voor wijkbewoners georganiseerd. Zo is het dé ontmoetingsplek geworden voor buren, maatschappelijke instanties uit de wijk en alle vrijwilligers. Iedereen kan meedoen aan activiteiten, of zelf een nieuwe activiteit bedenken.

Buurt- en Speeltuinvereniging Corpus den Hoorn bestaat sinds 1960. In 2015 is de vereniging verhuisd naar de Semmelweisstraat 182 en sinds de verhuizing heeft deze vereniging geen speeltuin meer. Op dit moment zijn er plannen om opnieuw te kijken of een speeltuin niet toch een verrijking is.

Corpus den Hoorn
Semmelweisstraat 182
9728 NN Groningen
050 526 72 17
info@semmelstee.nl
www.semmelstee.nl
https://www.facebook.com/Buurtcentrum-De-Semmelstee-1432020323712527/?fref=tsBSV D.E.S.

Buurt- en Speeltuinvereniging DES (Door Eendracht Sterk) is gelegen in de Woonschepenhaven. Het heeft een kleine speeltuin bovenaan een dijk en een groot voetbalveld met sport- en speelmogelijkheden beneden. Ook kun je er veilig voetballen in de pannakooi bij de ingang van de haven. De kleine speeltuin is ingericht voor kinderen tot ongeveer twaalf jaar.

In de accommodatie worden diverse activiteiten voor bootbewoners georganiseerd door vrijwilligers. De vereniging bestaat sinds 1951. De accommodatie is in 2004 geheel opgeknapt.

Buurt- en Speeltuinvereniging D.E.S.
Woonschepenhaven 100
9723 CJ Groningen
050 549 91 68
woonschepenhaven1@gmail.com
https://www.facebook.com/deswoonschepenhaven


BSV D.I.B.

In de Indische buurt kun je heerlijk spelen in de mooi gelegen speeltuin van Buurt- en Speeltuinvereniging D.I.B. (De Indische Buurt). De deltaspeeltuin is in juni 2010 geopend. Ook is er  een prachtig multifunctioneel sportveld voor jong en oud aangelegd en zijn er bewegingstoestellen geplaatst. Deze zijn ook zeer geschikt voor volwassen buurtbewoners. Hier kun je in de buitenlucht lekker sporten, bewegen en elkaar ontmoeten. Naast de reguliere activiteiten worden er iedere woensdagmiddag kinderactiviteiten georganiseerd, zowel door de  vrijwilligers als door het jeugdteam.

Sinds juni 2016 wonen DIB en ’t Pand samen in een nieuwe accommodatie. De activiteiten van BSV D.I.B. vinden plaats in de eigen ruimte in het gebouw. Verder is er een prachtige keuken geplaatst zodat groepen er samen kunnen koken.

BSV DIB
Madoerastraat 16
9715 HG  Groningen
050 851 07 01
speeltuindib@hotmail.com
https://www.facebook.com/De-Indische-Buurt-Speeltuin-DIB-101342722102900/
https://www.instagram.com/dibgroningen/

Let op! Voor het huren van een zaal is dit het emailadres:
verhuur@pandvoordewijk.nl


BSV F.E.O.

Buurt- en Speeltuinvereniging F.E.O. (Fokkerstraat en omgeving) heeft een supergroot multifunctioneel speelveld. De speeltuin en de accommodatie liggen op een besloten terrein tussen de woningen. De speeltuin heeft een multifunctioneel speelveld en een avontuurlijke speeltuin met voldoende uitdaging voor alle leeftijden. De speeltuin is een deltaplanspeeltuin en dus ook geschikt voor kinderen met een functiebeperking. Buurt- en Speeltuinvereniging F.E.O.

Gorechtkade 148
9713  CL  Groningen
050 312 80 52
arendw59@gmail.com


BSV Helpman-Oost

Buurt- en Speeltuinvereniging Helpman-Oost ligt op een mooie groene plek. Hier kun je spelen in een grote boomhut. Het is een avontuurlijke, uitdagende speeltuin met handgemaakte houten speeltoestellen. De speeltuin is een Deltaplanspeeltuin en ontworpen door landschapsarchitecten Jootje Vaas en Ger de Wilde, met behulp van het kinderparticipatietraject. Accommodatie De Helpen is ontworpen door architect Pim Benus. In de accommodatie worden activiteiten georganiseerd voor alle leeftijdscategorieën. In samenwerking met de Buurt- en Speeltuinvereniging voert Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) de kinderactiviteiten uit en verzorgt de naschoolse activiteiten.

In de speeltuin kun je schommelen, spelen met het waterspel en met een kabelbaan naar de grote boomhut waar je je heerlijk kunt verstoppen. Voor de ouders en/of begeleiders is er voldoende ruimte om te zitten en elkaar te ontmoeten. Er zijn twee beheerders die samen met de vrijwilligers zorgen voor een veilige en schone speeltuin en accommodatie.

BSV Helpman-Oost
Groenesteinlaan 16
9722 BX Groningen
050 529 01 89
info@helpmanoost.nl
https://www.helpmanoost.nl/
https://www.facebook.com/speeltuinhelpmanoost


BSV De Hoogte

Bij Buurt- en Speeltuinvereniging De Hoogte kun je spelen in de grote speeltuin voorzien van allerhande uitdagende speeltoestellen. Deze speeltuin is in 2008 opnieuw ingericht en toen een Deltaplanspeeltuin geworden. De ontwerper was architect Jan Ooms, de speeltoestellen zijn van firma Kompan en Goede speelsystemen. Ook accommodatie Het Cortinghhuis is uitgebouwd en biedt nu plaats aan onder andere het jeugdteam en de kinderopvang. Bij de speeltuin is een spelcontainer aanwezig. Deze is een aantal middagen per week open, dan leidt een begeleider de uitleen in goede banen. In 2021 is de speeltuin voorzien van waterspuiters en een klimparcours met glijbaan. In 2023 is de Krajicek Playground vernieuwd en uitgebreid.

In Het Cortinghhuis vinden allerlei kinderactiviteiten plaats. Het jeugdteam en sportwerkers begeleiden de activiteiten. Jongeren hebben een eigen zaaltje in het Cortinghhuis. Samen met de jeugdwerkers bedenken ze een activiteitenprogramma. Voor de oudere buurtbewoners wordt er ook van alles georganiseerd. Zo kunnen ze klaverjassen, sjoelen en biljarten.

BSV De Hoogte
Borgwal 88
9716 GZ Groningen
050 573 0103
cortinghhuis@gmail.com
https://www.facebook.com/BSVdeHoogte
https://www.instagram.com/bsvdehoogte/


BSV Kreukelhof

BSV Kreukelhof is gevestigd in Hoogkerk. Aan het einde van een woonerf tref je een mooie geheel gerenoveerde speeltuin aan. Via het kinderparticipatietraject heeft de ontwerper zich laten inspireren tot een natuurlijke speeltuin en er zijn veel elementen met water, zand en keien toegevoegd. Maar je kunt hier ook klauteren en klimmen, springen, schommelen en glijden. Er is een grote kabelbaan en een basketbalveld. Er worden ook activiteiten georganiseerd voor alle leeftijden. Van kaarten tot toneel en muziek.

BSV Kreukelhof
Drakesteijnstraat 29
9744  ED  Groningen
050 556 63 02
jurjenheikens@gmail.com

www.speeltuindekreukelhof.com
https://www.facebook.com/BSVdeKreukelhof


BSV Ons Belang

Buurt- en Speeltuinvereniging Ons Belang is te vinden in de Oosterparkwijk.  In de accommodatie worden veel activiteiten georganiseerd voor volwassenen en ouderen, zoals bijvoorbeeld computercursussen voor senioren. In de accommodatie is een prachtig toneel waar ieder jaar verschillende amateurtoneelgezelschappen hun voorstelling geven. BSV Ons Belang werkt samen met diverse wijkverenigingen. De speeltuin en het sportveld zijn ingericht door firma Nijha.

BSV Ons Belang
Zaagmuldersweg 82 -C
9713 LM Groningen
Tel: 0503122937
onsbelang@ziggo.nl
https://www.facebook.com/Ons-belang-463888273960861


S.V. Oosterpark

In de kleurrijke speeltuin van Speeltuinvereniging Oosterpark is het heerlijk vertoeven voor alle wijkbewoners. Voor de allerkleinsten is een deel van de tuin omheind. Ouders en/of begeleiders kunnen op de boombank de kinderen in de gaten houden en met elkaar in contact komen. Vlakbij de speeltuin is ook een Cruyffcourt waar de kinderen kunnen voetballen.

In de accommodatie van wijkcentrum Van Houten organiseert de vereniging allerlei leuke activiteiten. Samen met het jeugdteam WIJ Oosterpark organiseren ze op de woensdagmiddagen kinderactiviteiten.

De speeltuin van Speeltuinvereniging Oosterpark is een Deltaplanspeeltuin. De speeltuin is ontworpen door Jan Ooms en de accommodatie door Onix Architecten.

Speeltuinvereniging Oosterpark
Resedastraat 2A
9713 TN  Groningen
050-230 88 31
svoosterpark@gmail.com
https://www.facebook.com/Speeltuinvereniging-Oosterpark-Groningen-224178901049491


BSV Oosterpoort

Buurt- en Speeltuinvereniging Oosterpoort is al meer dan tachtig jaar een begrip in de Oosterpoortwijk. In de grote speeltuin kunnen kinderen van alle leeftijden naar hartenlust spelen. In 2021 is de speeltuin gerenoveerd, waardoor voor de allerkleinsten nog meer speelmogelijkheden zijn.

De accommodatie biedt ruimte voor allerlei activiteiten. Zo kun je hier kaarten, tafeltennissen, knutselen voor jong en oud, kinderdisco en bloemschikken. Genoeg leuks te doen voor de wijkbewoners dus. In de accommodatie is ook een kinderdagverblijf gevestigd. Deze kinderen maken met veel plezier gebruik van de speelvoorziening.

Buurt- en Speeltuinvereniging Oosterpoort
Meeuwerderweg 159
9724 ES Groningen
050 313 40 84
info@bsvdeoosterpoort.nl
https://www.bsvdeoosterpoort.nl
https://www.facebook.com/bsvdeoosterpoort


Van Ostade Stichting

De Stichting van Ostade (voormalig West End) is opgericht in 1932. Het buurtcentrum Kostverloren Kwartier en de speeltuin vallen onder het bestuur van de Stichting.

In de speeltuin kunnen kinderen uit de wijk spelen met water en zand, duikelrekjes, klimmen en klauteren en er is ook een kabelbaan en een voetbalpleintje. Het ontwerp is van landschapsarchitect Jan Ooms; de meestal houten speeltoestellen zijn afkomstig van Goede speelsystemen. In 2016 is de speeltuin vernieuwd met medewerking van de toenmalige Samenwerkende Fondsen Buiten Spelen (SFBS). In het voorjaar van 2023 is de speeltuin uitgebreid met diverse speelaanleidingen en een uitdagende klimtoren.

Van Ostade Stichting organiseert regelmatig activiteiten voor jong en oud. Ook maken diverse clubjes gebruik van de ruimte, zo zijn er twee zangkoren die hier repeteren en oefent de jeugdschaakclub er. Verder kun je bij Van Ostade breien, aquarelleren, zingen, bewegen op muziek, knutselen en zijn er koffiemiddagen. Bijna elke dag zijn er een of meerdere activiteiten.

Van Ostade Stichting
Jacob van Ruysdaelstraat 73
9718  SC  Groningen
leendertvanderlaan@hotmail.com
06-54660249 (bereikbaar tijdens kantooruren)


BSV Paddepoel

Buurt- en Speeltuinvereniging Paddepoel ligt op een mooie locatie in de wijk en biedt ruimte om elkaar te ontmoeten. Zowel in de speeltuin als in de accommodatie. Voor kinderen is er een kabelbaan en een familieschommel en ze kunnen lekker klimmen en klauteren op een van de andere toestellen. Voor jong en oud worden door de vrijwilligers allerhande activiteiten aangeboden. Ook clubjes kunnen gebruik maken van de beschikbare ruimtes. Zo is er onder andere een kaartclub, yoga-club en een bridgeclub die actief gebruik maken van de accommodatie.

Buurt-en Speeltuinvereniging Paddepoel beschikt ook over een aparte jeugdruimte, zodat het jeugdteam WIJ-Paddepoel een vaste plek heeft om activiteiten te organiseren. Bij BSV Paddepoel staat ook een spelcontainer die het mogelijk maakt om met allerlei spelmateriaal samen te spelen.

De vereniging is opgericht in 1968. In 2008 is de nieuwe speeltuin, een Deltaplanspeeltuin ontworpen door Steven Overmaat (Ovaal speelconcepten). Het ontwerp is tot stand gekomen door middel van een kinderparticipatietraject. De toenmalige Samenwerkende Fondsen Buiten Spelen (SFBS) heeft een eenmalige financiële bijdrage gegeven voor de aanleg van de speeltuin.

Buurt- en Speeltuinvereniging Paddepoel
Watermanstraat 140
9742  VP  Groningen
050 571 59 91
digituin@gmail.com
www.bsvpaddepoel.nl
https://www.facebook.com/groups/142929279860584

Voor meer informatie over zaalhuur kunt u bellen met René Dijkstra, 06 – 26 88 36 66 of stuur een e-mail naar: verhuur@bsvpaddepoel.nl


SV Ruischerbrug

Buurt- en Speeltuinvereniging Ruischerbrug heeft een royale Deltaplanspeeltuin. Een mooie speeltuin prachtig gelegen in een groene omgeving en met een accommodatie waar van alles georganiseerd wordt.

Iedere zomervakantie kunnen kinderen hutten bouwen bij BSV Ruischerbrug, verder organiseren ze het hele jaar leuke activiteiten voor alle wijkbewoners. De activiteiten worden druk bezocht en dat helpt om ieder jaar weer een mooi programma in elkaar te zetten. In samenwerking met dorpsvereniging Eendracht Maakt Sterk kun je ook deelnemen aan diverse culturele en creatieve activiteiten.

SV Ruischerbrug
Woldweg 41
9734  AB  Groningen
050 541 98 29
http://bsvruischerbrug.nl/
https://www.facebook.com/buurtenspeeltuinverenigingruischerbrug/
https://www.instagram.com/bsvruischerbrug/


BSV Selwerd

Spelen in een mooie en beschutte groene omgeving? Dat kan in de speeltuin van Buurt- en Speeltuinvereniging Selwerd. Trampoline springen, schommelen, verstoppertje spelen in de vele bosjes: daarvoor is deze speeltuin heel geschikt. In de accommodatie worden veel kinder- en volwassenenactiviteiten georganiseerd door vrijwilligers. Clubjes gebruiken de ruimtes van de accommodaties voor bijvoorbeeld kaartavonden, peutergymnastiek, tafeltennissen en je kunt hier op zondag rolstoeldansen. De kinderactiviteiten worden in samenwerking met het jeugdteam uitgevoerd. Ieder jaar organiseert de vereniging in samenwerking met het jeugdteam drie grote activiteiten voor alle kinderen en jongeren uit de buurt: een spooktocht en het huttenbouwdorp bijvoorbeeld.

Het ontwerp van de speeltuin is tot stand gekomen door middel van een kinderparticipatietraject. Ontwerp van Maria Snel (Yottha) en de speeltoestellen zijn geleverd door Ovaal speelconcepten en Kinderland. De ontwerper van de accommodatie is Henk Dallenga.

Buurt- en Speeltuinvereniging Selwerd
Elzenlaan 72
9741  NG  Groningen
050 571 13 54
info@bsvselwerd.nl
www.bsvselwerd.nl
https://www.facebook.com/pages/Bsv%20Selwerd/319620361417534/
https://www.instagram.com/bsvselwerd/


SV V.H.J.

Speeltuinvereniging Voor Hoogkerks Jeugd (VHJ) heeft een prachtige, grote en overzichtelijke speeltuin.  Door een kinderparticipatietraject is de speeltuin opnieuw ingericht. Middelpunt van de speeltuin is het kasteel. Hier kunnen de kinderen op klimmen, klauteren, glijden maar ook spelletjes spelen. Verder is er een water- en zandspeeltoestel, kabelbaan, balanceertoestellen en touwklimtoestel. In de accommodatie vinden iedere week diverse kinderactiviteiten plaats. Ook tijdens de vakanties organiseert de Speeltuinvereniging allerhande activiteiten voor jong en oud. De vrijwilligers werken hierin samen met het jeugdteam van WIJ Hoogkerk.
De nieuwe Deltaplanspeeltuin is ontworpen door EIBE Speeltoestellen. Tijdens de grondige renovatie is ook de drainage aangepakt.

SV V.H.J.
Noorderstraat 14
9745  AS  Hoogkerk
050 556 51 27
Let op, voor zaalverhuur van V.H.J, bel naar: 050-5566525
vhj@home.nl
https://www.facebook.com/Speeltuin-vereniging-vhj-1563787953865872/


MFC de Wijert

Op het achterterrein van het Multifunctioneel Centrum is een grote speeltuin. In deze speeltuin is van alles te vinden: van een kabelbaan tot een watertafel. Voor de kleintjes is er een zandbak en een fietstoestel.

MFC De Wijert
P.C. Hooftlaan 1
9721 JM Groningen
050 527 54 07
info@mfcgroningen.nl
www.mfcgroningen.nl
https://www.facebook.com/mfcgroningen