Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers

U gaat niet gered worden, maar het kan nog meevallen

Het gaat niet goed. 1,5 graden Celsius erbij zal niet meer af te wenden zijn. Het wordt warmer. Of kouder, dat kan ook. Als de warme golfstroom stopt, dan…..nou,.. niet best dus. Het komt door de mensen. Al die mensen die oud genoeg zijn om beter te weten. Ze leven er maar op los. Kortetermijndenken. Daar komt het allemaal door. En de boeren natuurlijk. Die koeien. Al die koeien met al die emissies. Vreselijk gewoon. De modellen zeggen dat het helemaal verkeerd gaat en de modellen hebben altijd gelijk, want die zijn geheel wetenschappelijk verantwoord ontwikkeld.

Er is niets wat we nog kunnen doen om het onheil te keren. Zelf als we vandaag ophouden met alles, dan nog is het te laat. Onze premier zegt dat we niet met alles gaan stoppen. We gaan doen wat haalbaar en betaalbaar is. Wat dat is? 1 miljard voor field-labs om te testen of we veilig naar festivals kunnen?

Kortom, hagel, vuur, overstromingen, door overmatige regen of door de zee, dat zijn de vooruitzichten. We moeten het ermee doen, maar het wordt gruwelijk. Hooguit kan je als bewoner van een kustplaats verhuizen naar Amersfoort om vervolgens opnieuw aan zee te komen wonen. Verzet is zinloos, dat is ongeveer het bericht van het klimaat-panel. Zelden is er een zo demotiverend bericht nog een keer over ons uitgestort. Eigenlijk wisten we het allemaal al en de perspectiefloosheid van het bericht zet nu niet direct aan tot het afzeggen van je vliegvakantie of het naar de sloop brengen van je dieselauto. Als we er toch allemaal aan gaan, dan kan je het er misschien maar beter nog even van nemen, zou een aantrekkelijke gedachte kunnen zijn.

Rond het jaar duizend was ook het idee dat de wereld zou vergaan. Kometen verschenen aan de hemel. Ze werden gezien als tekens van het naderend onheil dat al in een zeker boek was gelezen door iemand die dat kon lezen. Het bleek achteraf mee te vallen. De wereld verging niet. Het werd 1001 na Christus en men kon opgelucht ademhalen. Het laatste oordeel bleek uitgesteld te zijn.

Wat kunnen we doen als er geen hoop meer is? Wanhopen. Dat gaan we nog even niet doen. Dat kan altijd nog. We gaan ons niet verstoppen in een voedselbos, de veestapel halveren of ons overgeven aan veganisme. We gaan vertrouwen op gezond verstand, en de techniek. 

Want naast al het slechte nieuws is er ook goed nieuws. Dat nieuws gaat over wat we ontdekken om emissies te reduceren en hoe we de klimaat-impact kunnen reduceren. Het glas hoeft niet half leeg te zijn. We gaan niet gered worden, maar het kan nog meevallen als we ons zelf willen redden. Dat gaat niet op een koopje en zal aanpassingen en realisme vergen. Aanpassingen ook van de politiek. Minder met de waan van de dag, minder ideologie, en meer met het oog op de horizon zou best een goede aanpassing zijn. Blijft nog over de overbevolking. 8,2 mld. mensen in 2025 is best veel. Maar het is een taboe om het daarover te hebben. Dat doen we dus later.