Hoezo, nieuw leiderschap?
Toen Gert-Jan zei dat zijn partij niet meer met Mark zou willen, was het helder: Carola gaat weg en komt niet meer terug. Feitelijk was de verklaring van Gert-Jan overbodig. Want hij kon nu wel heel stoer roepen dat hij niet meer met Mark wil, maar nadat Sigrid had gezegd dat ze niet meer met de ChristenUnie van Gert-Jan wil, was het wel duidelijk dat ChristenUnie niet meer mee mocht doen. Buiten gezet door Sigrid. Want Sigrid was een winnaar en Gert-Jan niet. Sigrid liet gelijk zien dat, in tegenstelling tot wat sommigen wel eens beweren, politiek helemaal niet anders wordt als vrouwen de macht hebben. Sigrid heeft laten zien wat machtspolitiek is. Door te zeggen dat zij zelf weg zou zijn gegaan als ze in de schoenen van Mark zou staan nu er zoveel partijen in de Kamer het vertrouwen intrekken, was zij vooral bezig met een poging de positie van Mark te ondergraven, niet met een demonstratie van nieuw leiderschap.
Bij D66 zijn ze voor transparantie. Sigrid maakt er dus geen geheim van dat ze de eerste minister van Nederland wil worden. Daarom moet Mark weg. De verzamelde pers steunde haar daarin. Na het debat over of Mark gejokt had, werd zowel op de publieke als op de commerciële omroep het wankelen van de positie van Mark uitgebreid aan de orde gesteld. Ik zag het wankelen niet maar verslaggever Fons Lambie van RTL kwam met een merkwaardige analyse waaruit zou moeten blijken dat het vertrek van de man aanstaande zou zijn, die net de verkiezingen voor de vierde keer had gewonnen en de voorman is van de grootste partij die tien zetels groter is dan de daaropvolgende partij. De wens leek vooral de vader van gedachte. “Ik vind de manier waarop nu geprobeerd wordt hem (Mark) om politieke redenen te vermoorden onsmakelijk, onheus en onjuist”, zei ex-Kamerlid Ton Elias bij Op1. Hij had een punt.
Het nieuwe leiderschap lijkt erg op het oude leiderschap. Dat was al gebleken toen Sigrid werd geconfronteerd met een onfrisse affaire binnen D66. Het ging over een aantijging van grensoverschrijdend gedrag door een D66 -prominent. Hoewel de gangen van de burelen van D66 gevuld waren met rook was er bij Sigrid geen aandrang om op zoek te gaan naar het vuur. Ook de brandweer werd niet gebeld. Eigenlijk gewoon zoals dat altijd gaat; volhouden dat er niets aan de hand is. Wat niet wil zeggen dat er niet zo maar iets kan gebeuren en haar zelfs dwingt het anders te doen.
Ook het nieuwe leiderschap gaat om macht en de vraag wie de opperbaas zal worden. De machtspoliticus Sigrid weet dat Mark tussen haar en ‘het torentje’ staat. Geen motie van wantrouwen, want de weg terug moet wel openblijven, maar een motie van afkeuring. Een ’foei’-motie.
Sigrid wil de grootste aap op de rots zijn en wie in haar weg staat gaat ontdekken dat hij te maken heeft met de zus van King-Kong: gevaarlijk en niets ontziend. Overigens liep het met King-Kong zelf niet zo goed af, meen ik mij te herinneren.
